Lepsza niż paszteciki i krokiety. Już wiem, że będzie hitem, więc tę roladę podam do barszczu na Święta
Kulebiak to rodzaj dużego pieczonego pieroga, który kroi się na plasterki. Przepis już dawno przybył do nas z terenów wschodnich, a jedna z jego wersji została wpisana na listę polskich wyrobów tradycyjnych. W oryginale zawiera drożdżowe ciasto i takie też robię do mojego wypieku. W środku umieszczam smakowite mięsne nadzienie.
Jak zrobić kulebiak z mięsem i kapustą?
Najdłużej trwa przygotowanie ciasta na drożdżach, które wymaga wyrastania. Gdy jednak robię wszystko w odpowiedniej kolejności, nie muszę aż tyle czekać. Bez tego czasu i pieczenia sama robota trwa niecałą godzinę.
Do wypieków najbardziej lubię używać świeżych drożdży, ale gdy ich zabraknie, zawsze mam pod ręką saszetkę suchych drożdży – w przepisie potrzebne jest 7 g tego składnika.
Na farsz gotuję wcześniej ziemniaki razem ze skórką, bo ich miąższ nie rozpada się wtedy w nadzieniu. Dodaję do niego podsmażoną wieprzowinę z boczkiem i cebulą, a także podduszoną kapustę. Kulebiak zwijam jak makowiec, a przed wstawieniem do piekarnika smaruję białkiem. Dzięki temu na wierzchu powstaje błyszcząca, rumiana i chrupiąca skórka.
Przepis: Kulebiak z mięsem i kapustą
Wytrawna rolada z pysznym mięsnym farszem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Rosyjska
- Czas przygotowania
- 2 godz.
- Czas gotowania
- 1 godz. 5 min.
- Liczba porcji
- 18
- Liczba kalorii
- 226 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 50 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Na farsz:
- 300 g mielonej wieprzowiny, na przykład łopatki
- 100 g surowego wędzonego boczku
- 250 g kiszonej kapusty
- 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonego kminku
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaPrzesiej mąkę. Rozpuść drożdże w 1/2 szklanki mleka, wsyp cukier i 2 łyżki mąki. Odstaw na 10-15 minut, a gdy rozczyn zacznie rosnąć, wlej go do mąki. Dodaj resztę mleka, całe jajko i żółtko, roztopione masło oraz sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
- Przygotowanie farszuW tym czasie posiekaj kapustę i cebulę, a boczek pokrój w drobną kostkę. Połóż go na suchej patelni i podgrzewaj około 5 minut, aż wytopi się tłuszcz. Wrzuć cebulę i podsmażaj 5 minut. Gdy się zeszkli, dołóż mięso i smaż kolejne pięć minut, rozdrabniając je łopatką. Zdejmij z patelni i wlej do niej olej. Dodaj kapustę, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Duś około 10 minut, aż odparuje cała woda. Obierz ziemniaki i pokrój w kosteczkę. Połącz z mięsem i kapustą, dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym odłóż farsz do przestygnięcia.
- Zwijanie ciastaGdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je i rozwałkuj na cienki prostokątny placek. Nałóż nadzienie przy krawędzi dłuższego boku, pozostawiając 2 cm marginesu z innych stron. Wzdłuż tego boku zwiń ciasno roladę, a następnie zlep brzeg i końce. Połóż łączeniem do spodu na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Odstaw na pół godziny i ustaw piekarnik na 180 stopni.
- Pieczenie kulebiakaPosmaruj ciasto pozostałym białkiem i piecz 40-50 minut, aż wierzch będzie złocisty.
Jaki farsz do kulebiaka?
Klasyczne wigilijne nadzienie do kulebiaka przyrządza się z kapusty, najczęściej kiszonej, choć miesza się ją również z surową. Nieodzownym składnikiem farszu są suszone grzyby leśne i cebula, a często również marchewka.
Popularne są też rolady mięsne jak z tego przepisu. Mięsno-warzywne nadzienie ma ponadto wspomniany tradycyjny kulebiak generałowej Kickiej. Ciasto często zwija się z masą szpinakowo-serową czy innymi mieszankami, które można dobierać według uznania.
Za najbardziej oryginalny wariant dania uważa się jednak roladę z rybą. Wykorzystuje się do niej gatunki takie jak sandacz, karp, lin, jesiotr czy łosoś. Do farszu dokłada się również ryż lub kaszę, jajka na twardo i koperek.